Ринок нерухомості Києва: підсумки літа та прогноз на осінь

06.09.22, 09:22

Не дивлячись на війну, що триває, на ринку нерухомості Києва спостерігаються позитивні тенденції.

Попит

За даними АН «Park Lane», якщо порівнювати червень та серпень 2022 року, то попит, як на оренду виріс на 30-40%, на купівлю житлової нерухомості на 45%.

«Ми спостерігаємо суттєве зростання попиту, оскільки за півроку сформувався відкладений попит, який зараз реалізується. Осінь завжди була активним сезоном і цього року, не дивлячись на обставини, ми бачимо активність на ринку», – говорить Вікторія Барабаш, Генеральний директор  АН «Park Lane».

Щодо попиту, то на нього впливає те, що до столиці повертаються громадяни, які тимчасово виїхали, та мешканці інших регіонів, які переїхали до Києва і наразі вирішують свої житлові питання.

Оренда

Кількість дзвінків та угод на ринку оренди вийшли на довоєнні показники.

Попит на ринку оренди спостерігається в основному на квартири в різних районах столиці вартістю 10000-20000 тисяч гривень. Найцікавеше орендарям житло з якісним ремонтом.

«Запити орендарів суттєво не змінилися у порівнянні із довоєнним періодом. Найбільший інтерес, як і раніше на квартири в новобудовах, найчастіше із власною територією, парковкою. Також певний відсоток орендарів цікавляться квартирами і в будинках ранньої забудови. Проте головний критерій вибору – ремонт та комфорт проживання», – говорить Вікторія Барабаш.

Найбільш популярні 1-3-кімнатні квартири, площею 45-70 кв. м.

Купівля/продаж

Попит активний на 1-3-кімнатні квартири з ремонтом. Близько 70% , як і в кінці 2021 року, приходиться на житло в новобудовах.

«Ми спостерігаємо активізацію попиту, зростання кількості заявок, починаючи із початку серпня. Щодо рівня знижок, то вони виключно індивідуальні і залежать від ситуації власника і його готовності робити дисконт», – говорить Вікторія Барабаш.

Найбільше покупців цікавлять Печерський, Солом’янський, Шевченківський, Голосіївський, Дарницький райони.

Прогноз на осінь

Попит з початку осені збільшився і це дає можливість говорити про оптимістичні прогнози щодо ринку і активність осіннього сезону.

Послуги агентства нерухомості «Park Lane»