Підсумки січня 2022 року на ринку нерухомості: нові тенденції, ціни, пропозиція та попит

01.02.22, 09:33

Січень традиційно є одним із найбільш «спокійних» місяців на ринку нерухомості, що пояснюється тривалими новорічними канікулами. Ринок січня 2022 особливо не відрізняється від тенденцій на ринку нерухомості 2021 року.

Основні тенденції початку року

Вже кілька років поспіль січень був менш активним місяцем на ринку нерухомості, ніж, наприклад, грудень. У той же час, порівняно з січнем 2021 року обсяг капіталізації у січні 2022 року збільшився на 25%.

«У грудні інтерес до купівлі нерухомості щороку суттєво зростає і грудень 2021 року не став винятком. У той же час активність вплинула і на попит у січні, коли відчутно зросли показники ринку, особливо у середньому та високому ціновому сегменті. Якщо ще кілька років тому ми спостерігали найбільший попит на найдоступнішу за ціною пропозицію, то сьогодні – це покупка квартир з хорошими характеристиками, частіше у нових будинках. У низькому ціновому сегменті пропозиція представлена ​​переважно квартирами в будинках ранньої забудови, де інтерес не перевищує 30% від загальної кількості покупців на ринку нерухомості в Києві», – говорить Вікторія Барабаш, Генеральний директор АН «Park Lane».

Найбільшу увагу покупці приділяють перегляду квартир у нових будинках. Важливою є інфраструктура будинку, комфорт проживання, рекреаційні зони поряд або на території житлових комплексів. Місце розташування сьогодні не є головним критерієм вибору, що зумовлено цікавими за характеристиками пропозиціями на Лівому березі Києва.

Ціни

Якщо порівнювати цінові показники січня 2021 року та січня 2022 року, то вартість квадратного метра в будинках економ-класу зросла на 15-17%, комфорт-класу – на 18-20%, бізнес – 23-25%, преміум – на 24-26%.

«Ціни коректувалися протягом усього 2021 року. До кінця року вартість нерухомості змінилася в межах 15-26% і в січні 2022 року ми бачили корекцію в середньому +3-5% на найцікавіші за характеристиками об'єкти», – каже Вікторія Барабаш.

Попит

У січні покупцям були цікаві квартири площею 45-120 кв.м переважно у Дарницькому, Голосіївському, Шевченківському, Печерському, Дніпровському районах.

На початку року до 80% покупців цікавилися квартирами у будинках, збудованих не раніше 2005 року. При цьому розглядалися як квартири з ремонтом, так і без (у новобудовах) практично в однаковій пропорції.

Пропозиція

Початок року ознаменувався балансом попиту та пропозиції. Проте інтерес до нових будинків зростає і ринок очікує на поповнення пропозиції за рахунок нових квартир у нещодавно зданих в експлуатацію будинках. Вже зараз покупці цікавляться будинками, які знаходяться на завершальних стадіях будівництва та готові до покупки, як тільки будинок буде добудовано і ринок поповниться квартирами, які були куплені з метою інвестування. Найчастіше після введення в експлуатацію будинку на ринку зростає пропозиція таких квартир.

Послуги агентства нерухомості «Park Lane»