Комерційні приміщення у житлових комплексах Києва: підсумки 2021 року

04.01.22, 09:23

Нежитлові приміщення у складі житлових комплексів цікаві покупцям та орендарям для розміщення різних видів діяльності та бізнесу.

Тенденції року

Однією з найбільш помітних тенденцій року на ринку комерційних приміщень, розташованих у ЖК, стала «міграція» орендарів з одних приміщень до інших. Хтось орендував компактніші приміщення, хтось переїжджав у приміщення більшою площею.

Така тенденція спостерігалася і ринку купівлі-продажу. Власники продавали наявне приміщення і купували нове більшою чи меншою площею.

«Зміна займаних площ спостерігається на ринку за будь-яких економічних, політичних та інших умов. У той же час ця тенденція стала більш вираженою, посилилася у 2020 році у зв'язку з пандемією та продовжилася щонайменше у 2021 році. Залежно від стратегії, компанії обирали найцікавіші для них приміщення», – каже Вікторія Барабаш, генеральний директор АН «Park Lane».

Також у 2021 році покупцям та орендарам були найцікавіші приміщення з ремонтом, до яких можна одразу заїхати та розпочати роботу. Приблизно 70% покупців та орендарів цікавилися саме такими приміщеннями.

У пріоритеті традиційно були об'єкти, розташовані поблизу станцій метрополітену та/або зручних транспортних розв'язок, які дозволяють дістатися будь-якої частини Києва за 30-45 хвилин.

Основний попит формували представники ІТ-сфери. Також цікавими були приміщення для розміщення ресторанів, магазинів, компаній сфери послуг.

Продаж

У 2021 році вартість комерційних приміщень у складі житлових комплексів збільшилася в середньому на 10-15%. У деяких випадках зростання досягало 20%. Йдеться про найбільш затребувані приміщення, частіше розташовані в новобудовах високого класу, як у центрі Києва, так і на Лівому березі столиці.

«Зростання цін на комерційні приміщення послідувало за відчутним зростанням цін на житлову нерухомість. Попит у 2021 році був високим практично на всі види нерухомості. На це вплинув, зокрема, відкладений попит, який сформувався за час карантину минулого року», – вважає Вікторія Барабаш.

Купити нежитлове приміщення у складі ЖК у центральній частині Києва у 2021 році можна було за 2000 – 5000 дол/кв.м. залежно від площі та призначення об'єктів.

У районах, віддалених від центру Правому березі (Голосіївський, Солом'янський, Святошинський райони), вартість становила 1500 – 3000 дол /кв.м.

Найбільш затребувані площі у 2021 році – 40-150 кв.м для офісів та 80-250 кв.м для розміщення різних видів бізнесу.

Оренда

Орендні ставки за рік практично не змінилися порівняно з 2020 роком. Водночас, тривало  «вирівнювання» вартості оренди до рівня 2019 року, до початку пандемії. У середньому зростання склало 10-15% залежно від характеристик об'єкта.

Орендні ставки у центральній частині Києва та в об'єктах нерухомості високого класу, як на Лівому так і на Правому березі столиці (Шевченківський, центр Голосіївського, Дарницький райони) склали – 25 – 40 дол/кв.м/міс.

У районах, віддалених від центру на Правому березі (Голосіївський, Солом'янський, Святошинський райони), орендувати об'єкти можна було у 2021 році за 15 – 25 дол/кв.м/міс.

Популярні площі такі ж, як і на ринку оренди, – 40-150 кв.м для офісів та 80-250 кв.м для розміщення різних видів бізнесу.

Послуги агентства нерухомості «Park Lane»