Підсумки осені на ринку житлової нерухомості Києва: ціни, попит та пропозиція

02.12.21, 08:14

Осінь традиційно є одним із найактивніших сезонів на ринку нерухомості. У цей період зростає інтерес покупців, можлива зміна цінової динаміки.

Попит

Починаючи з середини серпня до кінця листопада спостерігалося зростання інтересу до ринку нерухомості в Києві. Порівняно з другим та третім кварталом поточного року попит зріс у середньому на 15-20% залежно від характеристик об'єкта. Порівняно з аналогічним періодом минулого року інтерес до ринку зріс у середньому на 30%.

«Незважаючи на дію карантинних обмежень, ринок нерухомості був активним. У нашій компанії практично всі консультанти вакциновані, що дає змогу безпечно надавати послуги клієнтам. Як експерти, так і клієнти адаптувалися до роботи в нових реаліях, тому на активність ринку карантин вплинув несуттєво», – каже Вікторія Барабаш, Генеральний директор АН «Park Lane».

Також у листопаді спостерігався сплеск активності, пов'язаний із бажанням клієнтів вирішити питання придбання, продажу нерухомості до кінця року.

Найбільший інтерес спостерігався у вересні-листопаді 2021 року на 1-2-кімнатні квартири площею 45-80 кв.м та 3-кімнатні квартири площею 75-95 кв.м у нових будинках у Печерському, Шевченківському, Голосіївському, Солом'янському, Дарницькому районах.

Ціни

Восени тривала цінова динаміка, що почалася на початку року. Зростання цін на ринку купівлі-продажу квартир восени в середньому склало 10-15%.

«Активізація платоспроможного попиту, зростання цін у всіх сферах відбилися і на ситуації на ринку нерухомості. Найбільш ліквідні об'єкти, особливо це стосується квартир у нових будинках, які поповнювали пропозицію, були в середньому на 10% дорожчі за пропозицію вже представленої на ринку», – зазначає Вікторія Барабаш.

Квартири восени 2021 року коштували в середньому 1300-2500 тис. дол. кв.м в об'єктах низької та середньої цінової категорії. Житло в об'єктах високої цінової категорії коштувало восени – 3200-15000 дол. кв.

Пропозиція

Восени спостерігався баланс попиту та пропозиції. Ринок поповнювався переважно за рахунок квартир у нових будинках, які нещодавно введені в експлуатацію. Також приблизно 30% пропозиції на ринку купівлі-продажу квартир це були квартири в будинках ранньої забудови.

Послуги агентства нерухомості «Park Lane»