Попит на купівлю квартир у новобудові для здачі в оренду зріс

01.11.21, 07:58

Інвестування в первинний ринок нерухомості з метою подальшої здачі в оренду користується високим попитом. За останній рік кількість таких запитів серед покупців нерухомості зросла.

Інвестиційна привабливість

Одним із важливих факторів, які визначають вибір інвесторів на користь квартир у новобудовах для подальшої здачі в оренду – це ціна. По-перше, до моменту введення в експлуатацію будинку вартість нерухомість зросте на 20-30% і це хороший показник річного відсотку приросту прибутку в рамках 2-3 років. По-друге, якщо куплено ліквідний об'єкт його можна вигідно здавати. Це спричинило те, що за останній рік кількість запитів на підбір квартир у новобудовах з метою здачі в оренду в Києві зросла на 10-15%.

«Попит на оренду квартир у нових житлових комплексах найвищий у відсотковому співвідношенні серед загальної кількості запитів – близько 70% орендарів розглядають виключно нові будинки для оренди квартир. Високий попит провокує зростання пропозиції. Тому квартири в комфортних для проживання новобудовах швидко розкуповують, а потім вони поповнюють якісну пропозицію квартир для оренди», – каже Вікторія Барабаш, Генеральний директор АН «Park Lane».

Найбільш затребувані будинки, в яких купують квартири для подальшої здачі в оренду, розташовані в Дарницькому, Голосіївському, Печерському, Шевченківському, Святошинському та останнім часом у Подільському районі через будівництво нових станцій метро та активну забудову району.

Купують для оренди однокімнатні квартири площею 40-50 кв. м, двокімнатні – 65-70 кв.м, трикімнатні – 70-85 кв.м. Найбільша популярність у квартир з хорошими видовими характеристиками, що може впливати на орендні ставки, особливо якщо йдеться про квартири високого цінового сегмента.

Терміни окупності

Період повернення інвестицій залежить від класу нерухомості. На найбільш затребувані у орендарів квартири орендні ставки на 15-20% вищі, ніж на аналогічні за характеристиками об'єкти менш популярних ЖК. Тому від правильного вибору об'єкта залежить дохід.

У середньому окупність квартир складає 8-12 років залежно від об'єкта, а потім щорічний прибуток становить у середньому 10%. При цьому нерухомість вважається низькоризикованим інвестиційним інструментом, тому популярна серед тих, хто хоче зберегти та примножити свій капітал.

«Орендні ставки на квартири у Києві найбільш стабільні порівняно з іншими регіонами. Навіть у періоди зниження попиту ринок відновлюється загалом за 6-12 місяців. При цьому така негативна динаміка спостерігається рідко, приблизно раз на кожні 10 років. Тому купівля квартир у нових будинках для здачі в оренду є вигідним варіантом для пасивного доходу. Плюсом у цьому випадку є й низькі амортизаційні витрати – косметичний ремонт у новій нерухомості, яку здають в оренду робити потрібно в середньому 1 раз на 7-10 років», – каже Вікторія Барабаш.

Також ремонт інженерних мереж, як у квартирі, так і в самому будинку, потрібні в перші 10-20 років дуже рідко.

Послуги агентства нерухомості «Park Lane»