Купівля квартири в будинках ранньої забудови: як вибирати і що варто купувати до кінця року

01.10.21, 09:01

На ринку нерухомості Києва привабливість пропозиції квартир в будинках ранньої забудови визначається цілою низкою чинників. Їх необхідно враховувати, щоб інвестиція стала вигідною.

Місцезнаходження

Одним з основних факторів, на який сьогодні звертають увагу покупці квартир в будинках ранньої забудови – це місцерозташування.

«Найбільша кількість інвестиційно привабливих об'єктів розташована в центрі Києва. Це унікальні за своєю архітектурою і «віком» будинки. На центральних вулицях такі об'єкти в основній масі реконструйовані, в них забезпечені комфортні умови проживання для мешканців», – говорить Вікторія Барабаш, Генеральний директор АН «Park Lane».

Найпопулярніші і інвестиційно привабливі для покупки квартири в історичних будинках розташовані на вулицях Хрещатик, Пушкінська, Прорізна, Банкова, Рейтарська, Богдана Хмельницького, бул. Т.Шевченко, на Майдані Незалежності, Софійській площі та ін. На цих вулицях більшість будинків всередині мають сучасний ремонт і знаходяться у гарному стані, але зовні зберегли дух епохи та привабливі в плані інвестицій. Тому часто такі квартири купують для подальшої здачі в оренду, в тому числі і подобової.

Ціни

З початку року вартість нерухомості в Києві виросла в межах 15-20%. Подорожчання торкнулося і квартир в історичних будинках. Ціни відрізняються в залежності від характеристик об'єкта. В найпопулярніших будинках, наприклад, на вул. Хрещатик сьогодні купити квартиру можна приблизно від 2800-3000 дол/кв. м, ціна може досягати 5000-10000 дол/кв. м. Вартість може сильно відрізнятися в залежності від історичних характеристик будинку та ремонту в квартирі.

На що звертати увагу при покупці

Одним з важливих чинників є стан інженерних систем. Якщо будинок реконструйовано, то проблем з інженерією не буде.

Також варто прислухатися до думки консультантів з нерухомості, які спеціалізуються на продажі квартир в історичних будинках. Це дозволить підібрати найбільш цікавий в плані інвестицій об'єкт.

«Історія будинку – одна з важливих особливостей, яка може стати вагомою причиною для покупки тієї або іншої квартири. Стан комунікацій, особливість оточення, знання соціального статусу сусідів, які проживають в будинку – це також важливо при покупці таких квартир. Часто квартири в будинках ранньої забудови з метою власного проживання вибирають представники богеми, шоу-бізнесу, політичної еліти і відповідно необхідно враховувати таке сусідство. Інакше купивши таку квартиру для подальшої здачі в оренду, особливо якщо це подобова оренда, можна зіткнутися з рядом проблем. Знання цього ринку  важливе, щоб угода була максимально вигідною», – каже Вікторія Барабаш.

За прогнозами експертів, попит на квартири в будинках ранньої забудови до кінця року буде високим.

Послуги агентства нерухомості «Park Lane»