Оренда квартири в новому будинку: попит, пропозиція, ціни

01.03.21, 08:40

Ринок оренди квартир у Києві за час пандемії в найбільшій мірі відчув зміну попиту. У той же час з осені 2020 року спостерігається відновлення інтересу орендарів.

Які квартири завжди актуальні для орендарів

Найбільший інтерес спостерігається сьогодні на квартири в нових будинках. Незаперечні переваги життя в новобудовах, які цінують орендарі: нові інженерні системи, енергозберігаючі рішення, чисті й гарні зони загального користування, облаштовані двори.

В умовах зростання вартості комунальних послуг орендарі цікавляться розміром щомісячних комунальних платежів. У нових будинках вони на порядок нижче, ніж в житло більш ранньої забудови. Виняток – будинки, які були утеплені.

«Особливим попитом у орендарів користуються квартири в закритих житлових комплексах, де для мешканців створені максимально комфортні умови проживання, цілодобове обслуговування будинку і квартир, охорона території, розвинена нетривіальна інфраструктура», – каже Вікторія Барабаш, Генеральний директор АН «Park Lane».

Найкоротший термін експозиції квартир – в трендових житлових комплексах столиці. Також швидко орендують найдоступніше за ціною житло біля метро.

«Ще одна тенденція, яка завжди була присутня на ринку, а в умовах пандемії стала ще більш актуальною – це бажання орендувати житло недалеко від місць роботи. Багато хто не хоче залежати від роботи громадського транспорту або витрачати час на дорогу в офіс», – зазначає Вікторія Барабаш.

Найчастіше орендують квартири, оснащені всіма необхідними меблями і технікою. Відсоток людей, які хочуть заїхати в не облаштовані квартири - невеликий.

Популярні площі квартир і орендні ставки

Орендарі найчастіше цікавляться квартирами в нових будинках такою площею:

• 1-кімнатні квартири з зручним плануванням – від 40 кв. м,

• 2-кімнатні – 65-75 кв. м,

• 3-кімнатні – 80-100 кв. м.

Наявність балкона або тераси – це завжди великий плюс для квартири, особливо в умовах періодичного посилення карантинних обмежень.

Що стосується орендних ставок, то оренда квартири в центрі Києва і в більш віддалених районах відрізняється в середньому на 25-50%.

На сьогоднішній день в Києві однокімнатну квартиру в новобудові можна орендувати за 350-800 дол./міс. в залежності від місця розташування будинку та його характеристик. Двокімнатні квартири в середньому коштують 400-1000 дол./міс.

Трикімнатні – від 500 дол./міс.

Послуги агентства нерухомості «Park Lane»