Ринок нерухомості у 2020 році: зміни, попит і ціни

04.01.21, 09:36

Для ринку нерухомості 2020 рік був особливим. Потрібно було швидко змінюватися з урахуванням ситуації. Незважаючи на певні складнощі, рік став новою точкою зростання.

Тенденції 2020 року
Головна тенденція року – це поліпшення якості презентації об'єктів нерухомості. Карантинні обмеження скоротили перегляди нерухомості на місці, тому необхідно було ефективно знайомити із пропозицією в форматі онлайн. Тут мова не тільки про якісну візуальної інформації, а й підходи експертів, які повинні були швидко переглянути методи роботи, комунікацію.
«Обмеження в особистому спілкуванні стали відправною точкою для того, щоб удосконалювати подачу інформації, комунікацію. Нові методи презентації об'єктів будуть стрімко розвиватися і надалі. Уміння швидко змінюватися і покращувати послуги – це основа, без якої бути успішним сьогодні неможливо», – каже Вікторія Барабаш, Генеральний директор АН «Park Lane».

Попит
У 2020 році основний відсоток попиту припав на квартири та нежитлові приміщення в нових будинках – близько 70% від загального числа. З кожним роком пропозиція цікавих в плані інвестування об'єктів стає більше, тому інтерес до такої нерухомості також збільшується.

Найпопулярніші квартири у покупців в 2020 році – це однокімнатні площею 45-50 кв. м, двокімнатні – 55-80 кв. м, 3-кімнатні площею 75-100 кв. м. На ринку оренди попит також більше був спрямований на квартири зазначеної площі.

Серед орендарів спостерігалася «міграція», коли ціни тимчасово знизилися, можна було вигідно орендувати квартиру або комерційне приміщення з більш зручною локацією і кращими характеристиками за аналогічний бюджет.

На ринку комерційної нерухомості спостерігалося тимчасове «затишшя» з початком карантину, але восени попит відновився. Найбільший інтерес у орендарів в 2020 році був до об'єктів площею 50-80 кв. м для офісів і невеликих бутиків, 100-300 кв. м для приміщень для розміщення магазинів, ресторанів, офісів.

Ціни
Незважаючи на зниження цін з початком пандемії, до кінця року вони «вирівнялися» до рівня першого кварталу 2020 року. При цьому при продажу нерухомості власники готові були знижувати ціну лише в разі термінового продажу. В цілому рівень торгу становив традиційні 5-10%.

Відчутніше ціни змінювалися на ринку оренди, коли в зв'язку з карантином велика кількість людей виїхала зі столиці і пропозиція виросла. Восени попит збільшився, почався бізнес-сезон і ціни, відповідно, відреагували на зростання інтересу. Якщо в квітні-червні в середньому орендні ставки знизилися на 15-40% (залежно від об'єкта), то восени вони подорожчали в середньому в межах зазначених відсотків.

Послуги агентства нерухомості «Park Lane»