Підсумки року на ринку нерухомості Києва в 2019 році

03.02.20, 08:54

У 2019 році ринок нерухомості Києва був активним, без різких стрибків вартості і тривалих періодів «затишшя» покупців і орендарів.

Житлова нерухомість
У 2019 на ринку житлової нерухомості Києва спостерігався активний попит. Збільшився відсоток покупців квартир в нових будинках.

«Зростання якісної пропозиції, підвищення вимог покупців до об'єктів інвестування змістили інтерес до ринку новобудов. При цьому пропозиція нових будинків досить різноманітна. За останній рік інтерес до новобудов, введених в експлуатацію і з готовими документами виріс в середньому на 20% в порівнянні з минулим роком», – каже Вікторія Барабаш, Генеральний директор АН «Park lane».

Вартість квадратного метра 1-3-кімнатних квартир в Києві в будинках економ-і комфорт-класу склала в 2019 році 800-1300 дол., в бізнес-класі від 1500 дол. На вартість впливають характеристики квартири, будинки, в якому вона знаходиться ( в старому житловому фонді квартири дешевше), місцерозташування, якість ремонту.

З початку року ціни майже не змінилися, на початку осені була невелика корекція вартості (в межах 4-6%) на квартири в нових будинках, коли традиційно стартував активний сезон на ринку нерухомості.

Найбільш затребувані площі для однокімнатних квартир були від 40 кв. м, для двокімнатних – 65-75 кв. м, для 3-кімнатних – 75-85 кв. м.

На ринку оренди користуються найбільшим попитом припав на 1-2-кімнатні квартири площею 40-60 кв. м.

Орендарі також все частіше цікавилися квартирами в нових будинках.

Істотної зміни цін не відбулося, але на початку осені вартість найбільш затребуваних об'єктів зросла в межах 10-15%.

У центральних районах Києва вартість оренди квартир знаходилася в діапазоні 600-2500 дол./міс. У спальних районах – 400-700 дол./міс. Ціни варіювалися в залежності від класу будинку і його характеристик.

Комерційна нерухомість
Попит на нежитлові приміщення в 2019 році виріс. Найбільш затребувані приміщення швидко знаходили покупців і орендарів. Найвищою активність була на приміщення різної площі в центрі, де розміщували магазини, офіси, ресторани, салони краси, бутіки і т.д. Активно цікавилися нерухомістю в житлових комплексах для розміщення різного виду бізнесу і послуг.

Купити найбільш затребувані об'єкти в середньому можна було за 800-3000 дол./кв. м в залежності від площі (вартість кв. м приміщення великої площі нижче, ніж маленьких приміщень) та місця розташування приміщення (центральні райони дорожче, ніж спальні).

Орендувати комерційне приміщення в Києві можна було за ціною 17-25 дол./кв. м в залежності від характеристик об'єкта. Приміщення в професійних бізнес-центрах, торгових центрах або в елітних житлових комплексах здавали за ставкою 25-40 дол./кв. м.

Послуги агентства нерухомості «Park Lane»