Оренда комерційної нерухомості на початку бізнес-сезону: зростання попиту і цін

02.09.19, 09:01

Починаючи з середини серпня, в Києві помітно активізувався попит на оренду приміщень нежитлового фонду. Це спровокувало зростання цін в середньому до 10% в залежності від характеристик об'єкта. Найбільше додали в ціні найпопулярніші площі в будинках з гарним місцем розташування.

Що цікаво орендарям
Приміщення для розміщення офісів, магазинів, ресторанів, SPA-салонів найцікавіші орендарям. Це можуть бути об'єкти в бізнес-центрах, торгових центрах, приміщення в житлових комплексах.

Орендарі офісів найчастіше запитують приміщення 100-250 кв. м, магазини від 30 до 1000 кв. м. Наприклад, для розміщення бутика преміум-класу орендарям цікаві невеликі приміщення (від 30 кв. м), але розташовані в центрі Києва (вул. Хрещатик, Майдан Незалежності, Прорізна, Володимирська, і т.д.). Ресторани орендують приміщення від 200 кв. м, салони краси – від 60 кв. м.

«Зростання різноманітної по площі і розташуванню пропозиції комерційних приміщень у складі житлових комплексів збільшує попит орендарів на даний вид нерухомості. Найпопулярніші площі в заселених ЖК з гарним місцем розташування (недалеко від станцій метро, ​​поблизу зручних транспортних розв'язок, в історичному центрі або поруч з ним) дуже швидко йдуть з ринку. Саме на такі приміщення ми спостерігаємо найбільш помітне зростання цін», – зазначає Вікторія Барабаш, Генеральний директор АН «Park Lane».

Цінова ситуація
Орендувати комерційне приміщення в Києві на сьогоднішній день можна за ціною 17-25 дол./кв. м в залежності від характеристик об'єкта. Приміщення в професійних бізнес-центрах, торгових центрах або в елітних житлових комплексах здають за ставкою 25-40 дол./кв. м.

Основні тенденції
За словами Вікторії Барабаш, крім цінової корекції на ринку оренди офісів спостерігається тенденція «переїзду» компаній в більш просторі приміщення у зв'язку з розширенням бізнесу.
Є також інтерес до комерційної нерухомості з боку міжнародних компаній.

Послуги агентства нерухомості «Park Lane»