Придбання нежитлових приміщень в новобудовах як інвестиція: що варто купувати

10.06.19, 12:39

Зростання попиту, і, як наслідок, орендних ставок, збільшує увагу до нежитлових приміщень в складі нових житлових комплексів.
«Імовірність зниження цін на найбільш затребувану нерухомість в Києві – низька, а ось зростання – цілком реальне, як в середньостроковій, так і довгостроковій перспективі. Тому придбання нежитлових приміщень в ЖК – хороший варіант інвестування коштів. При необхідності об'єкт можна вигідно продати або отримувати пасивний дохід», – каже Вікторія Барабаш, Генеральний директор АН Park Lane.

Площі приміщень, які користуються попитом
Практично у всіх нових житлових будинках в Києві 1-2 поверхи – це нежитлові приміщення. Вибір на даний момент широкий майже у всіх районах міста. Найбільш затребувані в орендарів приміщення до 50 кв. м, 80-150 кв. м, а якщо мова йде про приміщення для розміщення ресторанів – від 200 кв. м, бутиків в історичному центрі – як 50 кв. м, так і 200 кв. м. Тому в вигляді капіталовкладення варто розглядати саме такі приміщення.
«Забудовники будують в більшості випадків універсальні приміщення, які можна пристосувати під будь-який вид діяльності. Тому в даному випадку варто звернути в більшій мірі увагу на площу об'єкта, зручне планування, розташування», – радить Вікторія Барабаш.
Найбільш вдале місцерозташування – це фасад будівлі, недалеко від метро або зручної транспортної розв'язки.

Ціни і термін окупності
Ціни залежать від площі приміщення (чим більше метраж, тим нижче вартість), місцярозташування, класу новобудови (нерухомість в будинках преміум-класу, як в районах, наближених до центру, так і на Лівому березі може коштувати практично однаково).
В елітних ЖК в історичному центрі столиці (вул. Хрещатик, Майдан Незалежності і т.п.) вартість кв. м комерційної площі сягає від 3 тис. дол./кв. м. Орендні ставки – близько 60-90 дол./кв./міс.
У районах, наближених до центру купити комерційне приміщення можна в середньому від 1500 дол./кв. м. Орендні ставки при цьому складають – 18-35 дол./кв.м/міс.
У віддалених районах, як на Правом, так і на Лівому березі вартість нежитлових приміщень складає в середньому 800-1200 дол./кв. м. Орендні ставки –15-20 дол./кв.м/міс.
Середній термін окупності інвестицій становить 10-12 років.
«Орендні ставки на комерційні приміщення за останні півроку в найбільш популярних житлових комплексах поступово збільшуються. При збереженні цієї тенденції, термін окупності може скоротитися, що робить інвестування в такі приміщення ще більш привабливим», – зазначає Вікторія Барабаш.

 

Послуги агентства нерухомості «Park Lane»