Сезонна активізація попиту на оренду нерухомості в Києві: ціни, пропозиція, тенденції

03.09.18, 11:23

На ринку оренди нерухомості в столиці в кінці літа – початку осені традиційно активізувався попит. Якщо порівнювати з аналогічним періодом минулого року – кількість заявок на підбір об'єктів комерційної та житлової нерухомості зросла.

За останній місяць ціни на оренду нерухомості в Києві виросли в середньому на 5-7%, залежно від характеристик об'єктів.

Комерційна нерухомість
Влітку почалося пожвавлення на ринку оренди офісних приміщень. Сезон переїздів, поліпшення бізнес-активності відбилися на рівні попиту на даний вид комерційної нерухомості. Збільшився відсоток компаній, що переїжджали в більш просторі офісні приміщення.

Найбільш затребувана площа – 100-250 кв.м, за ціною 15-25 дол./кв.м. Якщо приміщення знаходиться в бізнес-центрі, його вартість становить 25-35. дол./кв.м. Основні вимоги орендарів – зручне місцерозташування (недалеко від станцій метро або транспортних розв'язок), ремонт, безпеку (офіси закритого типу), наявність парковки і т.д.

Попит формують IT-компанії, компанії сфери послуг, фінансові, страхові компанії.

Квартири
Уподобання орендарів квартир в нинішньому сезоні, якщо порівнювати з періодом кінця літа-початку осені минулого року, практично не змінилися. Найбільший попит на 2-3-кімнатні квартири, які в основному знімають сім'ї з 2-3 чоловік. Далі в рейтингу популярності – 1-кімнатні квартири. Їх орендують студенти або невеликі сім'ї, а також компанії для своїх співробітників.

У центральній частині міста і в районах, наближених до центру популярні квартири, як в будинках старої споруди, так і в новобудовах. Близькість до ділового і культурного життя міста є основою вибору житла на Правом березі столиці. Береться до уваги також наявність парковки біля будинку або поблизу.

Різноманітність і якість пропозицій на Лівому березі дає можливість орендарям вибрати комфортні для проживання об'єкти в різних цінових сегментах. В даному випадку цыкавить власна інфраструктура житлових комплексів, закрита територія, що охороняється, доглянутий двір і т.д.

Що стосується ціни, то вона залежить не тільки від місцярозташування, а й від «віку» будинку, його амортизації, характеристик, наявності інфраструктури. Ціни на старий житловий фонд в центрі починаються від 15 дол./кв.м, в нових будинках – від 20 дол./кв.м. У найбільш популярних районах на Лівому березі в середньому ціни на оренду складають 15 дол./кв.м. Квартири в новобудовах пропонують орендувати практично за аналогічною ціною, що і в центрі міста.

Аналітика по темі: Підсумки першого півріччя на ринку житлової нерухомості: купівля-продаж квартир

Послуги агентства нерухомості «Park Lane»