Підсумки першого півріччя на ринку житлової нерухомості: купівля-продаж квартир

01.08.18, 09:36

На ринку житлової нерухомості Києва в першому півріччі найбільший попит спостерігався на квартири середнього цінового сегмента – вартістю 60-180 тис. дол. Це в основному 1-3-кімнатні квартири в районах з розвинутою інфраструктурою і зручним транспортним сполученням на правому (Печерський, Шевченківський, Голосіївський, Солом'янський, Святошинський р-ни) і на лівому березі Києва (Дарницький, Дніпровський).

Різноманітність пропозиції відкрили перед покупцем широкі можливості вибору. При прийнятті рішення сьогоднішній столичний покупець бере до уваги не тільки ціну, а такі характеристики як: інфраструктура житлового комплексу або її наявність поруч з будинком, якість будівництва, безпеку (закрита територія, відеоспостереження), затишна прибудинкова територія, зони відпочинку та активного проведення часу, наявність місць для паркування та ін.

Певну частку в структурі операцій з нерухомістю займають інвестиційні угоди. Купують квартири для подальшої здачі в оренду, як в будинках старої споруди, так і в новобудовах. Це може бути 1-2 кімнатна квартира, площею 32-45 кв. м в старому будинку на бул. Лесі Українки (Печерський р-н) вартістю 65-80 тис. дол. без ремонту або 2-кімнатна, площею 65-80 кв. м в новобудові на вул. Коновальця (Печерський р-н), де вартість стартує від 115 тис. дол.

Що стосується змін цін на нерухомість в Києві, то з березня цього року спостерігається підвищення вартості на якісне і ліквідне житло в порівняно нових будинках і ЖК (споруди 2006 року і пізніше). Невелика кореляція вартості спостерігалася в найнижчому ціновому сегменті (до 50 тис. дол.) на квартири в будинках старого житлового фонду.

Що стосується сезонних чинників, в цьому році вони практично не вплинули на попит, активність клієнтів зросла на 3,5% в порівнянні з аналогічним періодом (травень-липень) минулого року. Можливо, зіграло роль те, що знаючи про звичайне зниження попиту в літній період, продавці більше розташовані до переговорів і обговорення вартості об'єктів саме в літній період.

«Навіть у найвибагливішого покупця сьогодні є можливість вибору квартири з відмінним балансом вартості і якості. Нинішня ситуація на ринку дозволяє учасникам угоди узгоджувати взаємовигідні умови співпраці. Співвідношення попиту і пропозиції, якщо брати до уваги сезонні фактори становить 40 на 60», – коментує Вікторія Барабаш, Генеральний директор АН Park Lane.

Послуги агентства нерухомості «Park Lane»