Ринок елітного житла Києва: пропозиція, попит, ціни

02.11.18, 09:41

Ринок преміального житла в Києві (вартістю від 250 тис. дол.) на сьогоднішній день стабільний і збалансований, як в ціновому плані, так і по відношенню до попиту і пропозиції.

Пропозиція
У сегменті елітного житла спостерігається зростання пропозиції, в першу чергу, за рахунок виходу на ринок об'єктів в зданих будинках. При цьому географія новобудов за останній рік розширилася. Гідна пропозиція є як на Правому, так і на Лівому березі. У покупця є вибір: придбати апартаменти в будинку з культурною, архітектурною, історичною цінністю, відреставрованому з використанням автентичних матеріалів в центрі Києва або в новому будинку, при цьому не завжди в центрі столиці. В останньому випадку, нові будинки конкурують з історичними новизною концепції, якістю інженерних мереж, інфраструктурою, умовами продажу, сучасною архітектурою, новими форматами квартир і т.д.

Найбільша кількість високобюджетних квартир розташована традиційно в Печерському і Шевченківському районах, як в історичних, так і в сучасних будинках. Спостерігається зростання пропозиції в новобудовах в Голосіївському, Дарницькому, Подільському районах.

«Категоризація житла з прив'язкою до місцярозташування стає менш актуальною, на перший план виходять якісні характеристики. Сьогодні покупці купують комфортне дороге житло, як в культурному і діловому центрі столиці, так і в висококласних об'єктах у віддалених районах», – каже Вікторія Барабаш, Генеральний директор АН Park Lane.

Попит
При виборі елітної нерухомості пріоритети покупців не змінилися. Найбільшим попитом користуються квартири з хорошими видовими характеристиками: на культурні та історичні пам'ятники, парки, озера, Дніпро. Важливу роль відіграє розташування поблизу від зручних транспортних розв'язок, реконструйованих доріг, з високою якістю будівництва, функціональним плануванням, розвиненою, закритою інфраструктурою (об'єкти побутового обслуговування, паркінг, ресторани, фітнес-центри і т.д.). Важливим є безпека будинку (цілодобова охорона, відеоспостереження).

Найбільш затребувані площі – 150-300 кв. м.
Наприклад, минулого місяця було продано 4-кімнатну квартиру площею 200 кв. м на вул. Барбюса з висококласним авторським ремонтом за 350 тис. дол.

Ціни
Цінова ситуація на ринку елітного житла з початку року не змінилася. На сьогоднішній день вартість квартири в історичному будинку в центрі становить 2-3 тис дол./кв.м, в новобудові в цьому ж районі середня ціна така ж ціна, в деяких будинках вона може досягати 5-10 тис. дол./кв. м (наприклад, будинок на вул. Грушевського або Мазепи). У віддаленому від центру районі, ціни на квартири квартири в нових будинках преміум-сегмента по ціні не відрізняються від центральної частини міста і в середньому становлять 1,8-3 тис. дол./кв. м.

Послуги агентства нерухомості «Park Lane»