Купівля земельної ділянки у Києві: попит, пропозиція, ціни

02.08.21, 07:02

Попит на покупку земельної ділянки в межах столиці – активний, але в той же час інтерес до такої нерухомості нижче, ніж до побудованих будинків або квартир в житлових комплексах.

Попит

Земельні ділянки у Києві в Печерському районі в основному купують представники політичної, бізнес і культурної еліти, які цінують приватність. Така категорія покупців вважає за краще жити у власному будинку, а не в житлових комплексах навіть найвищого класу. Тому вони купують або готові будинки або земельні ділянки для будівництва.

У Голосіївському, Солом'янському районах, наприклад, покупці – це в основному представники IT-сфери, топ-менеджери різних компаній.

З початку 2021 року в Києві спостерігається попит на земельні ділянки майже у всіх районах столиці, де така пропозиція є: в основному це Голосіївський, Солом'янський, Печерський райони.

Користуються найбільшим попитом ділянки правильної форми площею від 6-10 соток з підведеними міськими комунікаціями. Покупців цікавить призначення ділянки – «під житлову забудову».

Пропозиція

На сьогоднішній день є вибір земельних ділянок в різних районах Києва та з різним цільовим призначенням. Площа землі від 6 до 920 соток. Найбільш різноманітний вибір земельних ділянок в Голосіївському районі (Пирогівський шлях, вул. Чабанівська, вул. Вільямса, вул. Козацька, Лисогірський спуск та ін.), Солом'янському (Совки), на Печерську (Печерський узвіз, вул. Звіринецька, вул. Редутна, вул. Тімірязєвська і ін). Також покупцям завжди цікава земля на Осокорках, Русанівських садах, де є вихід до води.

«Купівля земельної ділянки несе в собі багато переваг – можливість побудувати нерухомість, яку потім можна використовувати під власні цілі або продати. Земля найменше реагує на зміну зовнішніх факторів (економічних, політичних) через обмежену пропозицію в межах Києва. Ціни на землю демонструють зростання, особливо з хорошим розташуванням. Ліквідні земельні ділянки завжди можна вигідно і швидко продати», – каже Вікторія Барабаш, Генеральний директор АН «Park lane».

Ціни на земельні ділянки в Києві

З початку року житлова нерухомість в Києві подорожчала в середньому на 10-15%, земля – ​​на 5-10%.

Вартість ділянок варіюється, виходячи з місця розташування, площі, цільового призначення.

Ціни на земельні ділянки в Голосіївському районі – 25-50 тис. дол./сотка; в Солом'янському – 20-40 тис.дол./сотка; в Печерському – 60-100 тис.дол./сотка.

 

Послуги агентства нерухомості «Park Lane»