Підсумки 2018 року на ринку житлової нерухомості Києва

02.01.19, 11:09

Ринок нерухомості Києва у 2018 році був активним і збалансованим. Ціни змінилися, але не суттєво, покупець став більш вимогливим, а пропозиція різноманітнішою.

Основні тенденції
Головною тенденцією, яка почала простежуватися в минулому році і закріпилася в 2018-му – це зростання інтересу до нових будинків. З одного боку, зросла якісна пропозиція таких об'єктів, а з іншого – покупець став більш вимогливим до якості і комфорту житла, тому обирав квартири в новобудовах (зданих в експлуатацію, на які відразу можна оформити право власності). На ринку столиці представлений широкий вибір для покупців з різним бюджетом і в різних районах.

Також розширилася пропозиція і попит на квартири в нових житлових комплексах в містах-супутниках Києва, передмісті (Ірпінь, Буча, Боярка, Софіївська Борщагівка, Петропавлівська Борщагівка, Бровари та ін.). За останні кілька років в містах-сателітах істотно розширилася пропозиція житлових комплексів і нових мікрорайонів з власною інфраструктурою, закритою територією і прийнятними цінами.

Стабільним попитом у високому ціновому сегменті користувалися квартири в історичних будинках. Центр Києва в основному представлений нерухомістю зі своєю унікальною історією та архітектурою, тому, як і дорогі твори мистецтва, квартири в таких будинках завжди будуть цікавим і цінним надбанням.

Ціни
У 2018 році ціни на житлову нерухомість в столиці в середньому зросли на 10%. При цьому найбільше зростання вартості квартир було в нових житлових комплексах, які користуються стабільним попитом. Квартири в старому житловому фонді, віддаленому від центру столиці, не змінилися в ціні.
Станом на грудень 2018 року середня вартість квадратного метра в Києві становить 800-1200 тис. дол.

Пропозиція
У Києві спостерігається баланс попиту і пропозиції. У кожному ціновому сегменті можна знайти гідну пропозицію з відмінним співвідношенням ціна/якість.

З кожним роком збільшується відсоток сучасного, комфортного, енергоефективного житла, яке поступово «забирає» певний відсоток покупців у об'єктів, побудованих до 2000-х років.

«Ринок житлової нерухомості Києва в 2018 році продовжив вектор свого розвитку, розпочатий в 2017 році. Рік пройшов без будь-яких серйозних потрясінь, які б вплинули на активність учасників ринку і їх готовність укладати угоди. Запровадження воєнного стану викликало невизначеність, активність учасників була поставлена ​​на паузу, але лише на кілька днів. У середині грудня ми спостерігали традиційне зростання інтересу до ринку. Багато купували/продавали нерухомості, намагаючись вирішити питання до кінця року», – говорить Вікторія Барабаш, Генеральний директор АН Park Lane.

 

Послуги агентства нерухомості «Park Lane»