Новий закон зменшить корупцію на ринку нерухомості

23.06.17, 09:31

Закон України № 1817 щодо удосконалення містобудівної діяльності, який вступив в силу не дасть можливості забудовникам чи проектантам допускати корупційних зловживань. Таку думку висловив виконавчий директор Конфедерації будівельників України Віталій Грусевич.

«Великим позитивом є скасування категорій складності та заміна їх класами наслідків, які тепер розповсюджуватимуться на всю систему будівництва. Недоліком категорій було не чітке врегулювання порядку визначення категорії складності об’єкта, що впливало на вид необхідного дозвільного документу. Це якраз той момент, який не дасть можливості забудовникам чи проектантам допускати корупційних зловживань», – сказав він.

При цьому спрощення стосується незначного класу наслідків (СС1), вже не потрібно реєструвати декларацію на початок виконання будівельних робіт. Необхідно - відправити тільки повідомлення. Щодо об’єктів з середніми та значними наслідками (СС2 та СС3), то будівництво здійснюватиметься за дозволами.

«Все що стосується багатоквартирних житлових будинків - процедура ускладнилась: необхідно оформлювати дозвіл на будівництво, проходити державну експертизу. Тобто процедура підготовки до будівництва стала трохи довшою», – сказав експерт.

Також з впровадженням Закону збільшилися штрафні санкції. Крім того, штрафи забудовників прирівняні до мінімальної зарплати, а з її зміною підвищується і фінансовий тиск.

Раніше повідомлялося, що прийняли пакет підзаконних актів для удосконалення містобудівної діяльності.

Джерело:  ІАП «Столична нерухомість»

 

Послуги агентства нерухомості «Park Lane»